با ۱۱ فایده سیر برای سلامتی و طول عمر آشنا شوید
سیر، یک گیاه به خوبی شناخته شده است که در سراسر دنیا برای تهیه غذاهای مختلف به کار میرود. این گیاه به طور گسترده به عنوان یک داروی گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد. سیر حاوی ترکیبات بیواکتیو زیادی است که عمدتا شامل سولفیدهای آلیلی مانند آلیسین، آژوئن، دی آلیل سولفید، دی آلیل دی سولفید و دی آلیل تری سولفید میشود، اما همچنین منبعی از ویتامینهای E، C، مواد معدنی و فنولهای گیاهی است. ترکیبات شیمیایی و خاصیت آنتیاکسیدانی سیر هنوز در حال تحقیق است.سیر، گیاهی که از دیرباز در سفرهها و طب سنتی جایگاه ویژهای داشته و گنجینهای از خواص شگفتانگیز برای سلامتی است. این گیاه که ریشه در تاریخ باستان دارد، از گذشته به عنوان دارویی طبیعی برای التیام دردها و ارتقای سلامتی مورد استفاده قرار میگرفته است. در مورد فایده سیر می توان اینطور گفت که سیر با تقویت سیستم ایمنی بدن، به مبارزه با بیماریها و عفونتها میرود. خاصیت ضد باکتری، ضد قارچی و ضد ویروسی آن، به عنوان سپر دفاعی در برابر عوامل بیماریزا عمل میکند. علاوه بر این، سیر نقشی کلیدی در سلامت قلب و عروق ایفا میکند. با جلوگیری از تجمع پلاکتهای خون و تنظیم فشار خون، از بروز بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری میکند. همچنین، برخی شواهد نشان از تاثیر مثبت سیر بر کاهش کلسترول و تریگلیسرید دارند، هرچند در مورد اثربخشی قطعی آن در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری است. در مجموع، سیر یار همیشگی سلامتی بوده و مصرف آن به عنوان چاشنی در غذاها یا مکملهای غذایی، فواید بیشماری برای بدن به ارمغان میآورد.
سیر دارای خصوصیات فراوانی است و از گذشته در حوزه پزشکی به عنوان دارویی مورد استفاده بوده است. مصرف سیر میتواند باعث کاهش فشار خون و کلسترول و تریگلیسیرید شود که از مهمترین فواید آن است. قرص گارلت سیر امی ویتال دارای عصاره سیر است و از این جهت برای قلب و سیستم ایمنی مناسب است. سیر احتمالا با اثر مستقیم روی عضلات صاف دیواره عروق باعث وازودیلاتاسیون عروق محیطی میشود. همچنین، ممکن است با فعال کردن نیتریک اکساید سنتتاز، تولید نیتریک اکساید را افزایش داده و فشار خون را پایین آورد. اثر سیر در کاهش کلسترول و تریگلیسرید احتمالا از طریق مهار آنزیمهای کلیدی سنتز کلسترول و اسیدهای چرب مانند هیدروکسی متیل گلوتاریل کوآنزیم آ (HMG-CoA) و استیل کوآکربوکسیلاز ظاهر میشود. سیر همچنین باعث تنظیم فسفولیپیدهای پلاسما و دیواره سلولی شده و موجب کاهش میزان LDL و VLDL و افزایش میزان HDL میشود. مصرف قرص سیر به دلیل آن که باعث ترشح ترکیبات شیمیایی چون “اکسید نیتریک” و “سولفید هیدروژن” میشود، میتواند به آرامسازی و انعطافپذیری رگهای خونی و در نتیجه کاهش فشار خون کمک کند. همچنین، مطالعات در آزمایشگاه نشان داده است که سیر از طریق فعال کردن نیتریک اکساید سنتتاز، تولید نیتریک اکساید را افزایش داده و فشار خون را کاهش میدهد. این نتایج در انسان نیز تأیید شده است.
تحقیقات علمی متعددی نشان دادهاند که سیر ممکن است در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها از جمله تصلب شرایین، سکته قلبی، سرطان، عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی و همچنین سرماخوردگی و مشکلات گوارشی نقش داشته باشد. برخلاف آنتیبیوتیکها، سیر سیستم ایمنی بدن را ضعیف نمیکند بلکه آن را تقویت میکند. این ماده، پاسخهای هومورال و سلولی سیستم ایمنی را تحریک میکند. خواص سلامتی سیر عمدتا به دلیل فعالیت آنتیاکسیدانی قوی آن است. هدف این مقاله ارائه دادههای جدید در مورد خواص سلامتی سیر است.
سیر همچنین باعث تنظیم فسفولیپیدهای پلاسما و دیواره سلولی شده و موجب کاهش میزان LDL و VLDL و افزایش میزان HDL میشود. سیر با افزایش فعالیت فیبرینولیتیکی، افزایش زمان انعقاد و وقفه تجمع پلاکتی از ایجاد لخته جلوگیری مینماید. قرص سیر به دلیل آن که باعث ترشح ترکیبات شیمیایی چون “اکسید نیتریک” و “سولفید هیدروژن” میشود میتواند به آرامسازی و انعطافپذیری رگهای خونی و در نتیجه به کاهش فشارخون کمک کند. همچنین مطالعات در آزمایشگاه که با عصاره آبی، عصاره الکلی و یا پودر سیر انجام پذیرفته نشان داده است که سیر از طریق فعال کردن نیتریک اکساید سنتتاز باعث افزایش تولید نیتریک اکساید و در نتیجه پایین آمدن فشار خون میشود، این نتایج در انسان نیز تأیید شده است.
سیر دارای خواص فراوانی است و از گذشته استفادههای فراوانی از آن در حوزه پزشکی شده است. این گیاه میتواند موجب کاهش فشار خون و کاهش کلسترول و تری گلیسیرید و بهبود سلامتی قلب شود که از مهم ترین فواید سیر هستند. قرص گارلت سیر امی ویتال دارای عصاره سیر است و از این جهت برای قلب و سیستم ایمنی مناسب است. سیر احتمالا با اثر مستقیم روی عضلات صاف دیواره عروق باعث وازودیلاتاسیون عروق محیطی میشود. همچنین ممکن است از طریق فعال کردن نیتریک اکساید سنتتاز باعث افزایش تولید نیتریک اکساید و در نتیجه پایین آمدن فشار خون شود. اثر سیر در کاهش کلسترول و تری گلیسرید احتمالا از طریق مهار آنزیمهای کلیدی سنتز کلسترول و اسیدهای چرب مانند هیدروکسی متیل گلوتاریل کوآنزیم آ (HMG-CoA) و استیل کوآکربوکسیلاز ظاهر میشود.
- سیر سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
خاصیت ضد باکتری، ضد قارچی و ضد ویروسی دارد.
از تجمع پلاکتهای خون جلوگیری میکند.
به تنظیم فشار خون کمک میکند.
ممکن است در کاهش کلسترول و تریگلیسرید موثر باشد. - نکته: در مورد تاثیر سیر بر کاهش کلسترول و تریگلیسرید، نیاز به تحقیقات بیشتری است.
۱۱ مزیت اثبات شده سیر برای سلامتی
سیر به عنوان یک ماده غذایی محبوب در سراسر جهان شناخته شده است و به دلیل طعم و عطر منحصر به فرد خود مورد استفاده قرار می گیرد. اما سیر فراتر از یک چاشنی ساده است و فواید سلامتی متعددی دارد که توسط علم پشتیبانی می شود. در اینجا به ۱۱ مورد از مزایای اثبات شده سیر برای سلامتی اشاره می کنیم:
۱. سرشار از مواد مغذی:
سیر با وجود کالری کم، منبع غنی از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله ویتامین B6، ویتامین C، منگنز، سلنیوم و کلسیم است. سیر، گیاهی از خانواده پیاز است. سیر با پیاز، موسیر و تره فرنگی همخانواده بوده و خواص نزدیکی دارد.هر بخش از یک بوته سیر، یک حبه نامیده میشود. هر بوته سیر معمولا بین ۱۰ تا ۲۰ حبه دارد.سیر در بسیاری از نقاط جهان رشد میکند و به دلیل بوی تند و طعم لذیذش، جزء مواد غذایی محبوب در آشپزی به شمار میرود. با این حال، در طول تاریخ باستان، سیر به طور گسترده به دلیل خواص سلامتی و داروییاش مورد استفاده قرار میگرفت. شواهد مستندی از مصرف آن توسط تمدنهای بزرگ از جمله مصریان، یونانیان، رومیها، چینیها و هندیها وجود دارد.
دانشمندان اکنون میدانند که بیشتر فواید سلامتی سیر به دلیل تشکیل ترکیبات گوگردی است که هنگام خرد کردن، له کردن یا جویدن یک حبه سیر ایجاد میشود. شاید شناختهشدهترین ترکیب، آلیسین باشد. با این حال، آلیسین یک ترکیب ناپایدار است که فقط برای مدت کوتاهی پس از بریدن یا له کردن سیر تازه در آن وجود دارد. سایر ترکیباتی که ممکن است در فواید سلامتی سیر نقش داشته باشند، دیالیل دیسولفید و اس-آلیل سیستئین هستند. ترکیبات گوگردی سیر از دستگاه گوارش وارد بدن شما میشوند و سپس در سراسر بدن حرکت کرده و اثرات بیولوژیکی قوی از خود نشان میدهند. علاوه بر این، سیر منبع خوبی برای چندین ماده مغذی مهم است، از جمله:
منگنز
ویتامین B6
ویتامین C
سلنیوم
فیبر
۲. تقویت سیستم ایمنی:
سیر به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی خود می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند و خطر ابتلا به عفونت ها را کاهش دهد. سیر میتواند به محافظت در برابر بیماریها، از جمله سرماخوردگی معمولی کمک کند. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶ نشان میدهد که عصاره سیر کهنه (AGE) میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. این مطالعه نشان داد افرادی که به مدت ۳ ماه در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا از مکملهای AGE استفاده کردند، علائم خفیفتری را تجربه کردند و روزهای کمتری را به خاطر بیماری از مدرسه یا محل کار خود غیبت داشتند. تحقیقات دیگر حاکی از آن است که ترکیبات موجود در سیر ممکن است خاصیت ضد ویروسی داشته باشند. سیر علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، ممکن است از ورود ویروسها به سلولهای میزبان یا تکثیر آنها در داخل سلولها جلوگیری کند. سیر یک ماده غذایی مغذی و همه کاره است که فواید سلامتی متعددی دارد. افزودن سیر به رژیم غذایی خود می تواند به ارتقای سلامت کلی شما کمک کند.
۳. کاهش فشار خون:
مطالعات نشان داده اند که سیر می تواند به طور موثر فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهد.طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماریهای قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی عامل مرگ و میر بیشتری نسبت به تقریباً هر بیماری دیگری هستند. فشار خون بالا یا فشار خون بالا یکی از مهمترین عواملی است که ممکن است منجر به این بیماری ها شود. یک متاآنالیز از مطالعات در سال ۲۰۲۰ نشان داد که مکملهای سیر میتوانند فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهند. محققان این اثر را با کاهش ۱۶ تا ۴۰ درصدی خطر ابتلا به رویدادهای قلبی عروقی مرتبط دانستند. این تجزیه و تحلیل اشاره کرد که اثر سیر مشابه برخی از داروهای فشار خون اما با عوارض جانبی کمتری است. یک بررسی در سال ۲۰۱۹ خاطرنشان می کند که آلیسین موجود در سیر ممکن است تولید آنژیوتنسین II، هورمونی که فشار خون را افزایش می دهد، محدود کند. همچنین ممکن است رگهای خونی شما را شل کند و به جریان راحتتر خون کمک کند.
۴. بهبود سطح کلسترول:
سیر می تواند سطح کلسترول LDL (بد) را کاهش دهد و سطح کلسترول HDL (خوب) را افزایش دهد، که به نوبه خود خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. سیر ممکن است به بهبود سطح کلسترول خون کمک کند، که این میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد. بررسی تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۸ نشان میدهد که سیر میتواند کلسترول تام و LDL (کلسترول بد) را پایین بیاورد. نویسندگان این بررسی توصیه میکنند افرادی که کلسترول بالایی دارند، سیر بیشتری مصرف کنند، اما هشدار میدهند که برای تایید این یافتهها تحقیقات بیشتری لازم است. طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶، مصرف مکملهای سیر برای بیش از ۲ ماه میتواند LDL شما را تا ۱۰ درصد کاهش دهد. محققان این اثر را در افرادی با سطح کلسترول کمی بالا مشاهده کردند. با این حال، به نظر نمیرسد سیر تأثیری بر سطح تریگلیسرید، که عامل خطر دیگری برای بیماریهای قلبی است، داشته باشد.تحقیقات همچنین نشان میدهد که سیر تأثیری بر کلسترول HDL (کلسترول خوب) ندارد.
۵. پیشگیری از برخی از انواع سرطان و دیگر بیماریها:
برخی تحقیقات نشان داده اند که سیر ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان معده، روده بزرگ، سینه و پروستات کمک کند. سیر حاوی آنتیاکسیدانهایی است که ممکن است به پیشگیری از بیماری آلزایمر و زوال عقل کمک کند آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد به فرآیند پیری و افت شناختی مرتبط کمک میکند. سیر حاوی آنتیاکسیدانهایی است که از مکانیزمهای حفاظتی بدن در برابر آسیب اکسیداتیو حمایت میکنند. تحقیقات نشان میدهد این آنتیاکسیدانها ممکن است به طور قابل توجهی استرس اکسیداتیو را کاهش داده و خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط مانند آلزایمر، شایعترین شکل زوال عقل را کاهش دهند. مطالعات حیوانی منبع معتبر نشان میدهند که آلیسین موجود در سیر ممکن است به محافظت در برابر افت شناختی نیز کمک کند. تحقیقات انسانی برای درک کامل پتانسیل آن مورد نیاز است. برخی مطالعات منبع معتبر نشان دادهاند که مکملهای سیر به طور مستقیم به افراد مبتلا به بیماری آلزایمر کمک میکنند.
۶. پاکسازی بدن:
ترکیبات گوگردی موجود در سیر می توانند به سم زدایی بدن از فلزات سنگین و سایر سموم کمک کنند. در دوزهای بالا، ترکیبات گوگرد موجود در سیر نشان دادهاند که از آسیب به اندامها در برابر سمیت فلزات سنگین محافظت میکنند. آلیسین موجود در سیر میتواند به کاهش سطح سرب در خون و اندامهای حیاتی کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ که شامل کارکنان یک کارخانه باتریسازی (که به طور مفرط در معرض سرب بودند) بود، نشان داد که سیر سطح سرب در خون را تا ۱۹٪ کاهش داد. همچنین بسیاری از علائم بالینی سمیت، از جمله سردرد و فشار خون بالا را کاهش داد. سه دوز سیر در روز حتی از داروی D-پنیسیلامین در کاهش علائم بهتر عمل کرد.تأثیرات احتمالی سیر بر طول عمر در انسانها اساساً غیرقابل اثبات است. اما با توجه به تأثیرات مفید آن بر عوامل خطر مهم مانند فشار خون، منطقی است که سیر میتواند به طول عمر کمک کند. در یک مطالعه چینی در سال ۲۰۱۹، افراد مسن که حداقل هفتهای یک بار سیر مصرف میکردند، بیشتر از افرادی که کمتر از یک بار در هفته سیر مصرف میکردند، عمر طولانیتری داشتند. این واقعیت که سیر میتواند در برابر بیماریهای عفونی نیز دفاع کند، مهم است. چنین بیماریهایی از علل شایع مرگ و میر، به ویژه در بزرگسالان مسن یا افراد با سیستم ایمنی ضعیف هستند
۷. بهبود سلامت استخوان:
مطالعات نشان داده اند که سیر می تواند به کاهش استرس اکسیداتیو مرتبط با پوکی استخوان کمک کند و سلامت استخوان را در زنان یائسه بهبود بخشد. چند مطالعه اخیر تأثیرات سیر بر سلامت استخوانها، به ویژه در زنان پس از یائسگی را بررسی کردهاند. نتایج یک آزمایش بالینی منتشر شده در سال ۲۰۱۷ نشان داد که سیر میتواند استرس اکسیداتیو که منجر به پوکی استخوان میشود را کاهش دهد. شرکتکنندگان روزانه قرصهای سیر معادل حدود ۲ گرم سیر تازه مصرف کردند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که مصرف مکملهای سیر به مدت ۱۲ هفته (۱ گرم در روز) به کاهش درد در زنان مبتلا به آرتروز زانو و چاقی یا اضافه وزن کمک کرد.
۸. افزایش عملکرد ورزشی:
برخی شواهد نشان می دهد که سیر می تواند به افزایش عملکرد ورزشی و کاهش خستگی عضلانی کمک کند.سیر یکی از اولین مواد “افزایش دهنده عملکرد” بود. تمدنهای باستانی از سیر برای کاهش خستگی و افزایش توان کاری کارگران استفاده میکردند. ورزشکاران المپیکی در یونان باستان سیر مصرف میکردند تا عملکرد خود را بهبود بخشند. در حالی که مطالعات بر روی جوندگان نشان دادهاند که سیر به عملکرد ورزشی کمک میکند، مطالعات انسانی بسیار کمی در این زمینه انجام شده است. یک مطالعه اخیر نشان داد که سیر عملکرد دوچرخهسواران را در یک آزمون زمانی ۴۰ کیلومتری بهبود نمیبخشد. با این حال، ممکن است استرس اکسیداتیو و آسیب عضلانی مرتبط با ورزش را کاهش داده باشد. یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۵ نیز اشاره کرد که مکملهای سیر ممکن است ظرفیت اکسیژن را در حین ورزش افزایش دهند. اما تحقیقات بیشتری برای تأیید این مزیت بالقوه مورد نیاز است.
۹. مبارزه با عفونت های قارچی:
خواص ضد قارچی سیر می تواند به درمان عفونت های قارچی مانند کرم حلقوی و پای ورزشکار کمک کند. خواص دارویی سیر به ترکیبات گوگردآلی آن بستگی دارد که بیشتر از آلیسین (alliin) به دست میآیند. ترکیبات گوگردآلی موجود در سیر باعث مهار فعال شدن مواد سرطانزا، تقویت فرآیندهای سمزدایی فاز ۲، توقف چرخه سلولی (عمدتا در فاز G2/M)، تحریک مسیر آپوپتوزیس میتوکندریایی و افزایش استیلدار شدن هیستونها میشوند. ترکیبات گوگردی موجود در سیر همچنین بر ارتباط سلولی از طریق شکافهای ارتباطی (gap junctions) تأثیر میگذارند و در ایجاد مقاومت چند دارویی نقش دارند. این مقاله همچنین به جنبههای کمتر شناخته شدهی اثر مولکولی ترکیبات گرفته شده از سیر میپردازد، مانند تنظیم وضعیت اکسیداسیون- احیای سلولی، دخالت در انتقال سیگنال و تغییر پروتئینها پس از ترجمه توسط گوگرد سولفان یا تشکیل دیسولفیدهای مخلوط (واکنشهای S-تیولاسیون).
۱۰. محافظت در برابر مسمومیت غذایی:
سیر می تواند به مبارزه با باکتری های مضری مانند E. coli و Salmonella کمک کند که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند.
۱۱. بهبود سلامت دهان و دندان:
سیر به دلیل خواص ضد باکتریایی خود می تواند به مبارزه با باکتری های مضر در دهان کمک کند و از بیماری های لثه و پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
نحوه مصرف سیر:
سیر را می توان به روش های مختلفی به رژیم غذایی خود اضافه کرد. سیر بسیار راحت میتواند در رژیم غذایی فعلی شما گنجانده شود. این ماده مکمل اکثر غذاهای خوشمزه است، به ویژه سوپها و سسها. طعم قوی سیر همچنین میتواند به دستور پختهایی که طعم خاصی ندارند، جذابیت ببخشد. سیر به چندین شکل موجود است، از جمله حبههای کامل، خمیرهای نرم، پودرها و مکملهایی مانند عصاره سیر و روغن سیر. یکی از راههای رایج استفاده از سیر، فشردن چند حبه سیر تازه با یک پرس سیر، سپس مخلوط کردن آن با روغن زیتون بکر و کمی نمک است. این ترکیب به عنوان یک سس سالاد بسیار ساده و مغذی عمل میکند. می توانید آن را به صورت خام، پخته شده یا به عنوان مکمل مصرف کنید. سیر به راحتی در رژیم غذایی شما گنجانده میشود و به غذا طعم میدهد اگرچه سیر به طور کلی بی خطر است، اما مصرف بیش از حد آن می تواند باعث ناراحتی معده، نفخ و بوی بد دهان شود. همچنین، اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، قبل از مصرف مقادیر زیاد سیر با پزشک خود مشورت کنید.
نتیجه گیری:
سیر یکی از بهترین گنجینههایی است در راز سلامتی
این مقاله صرفا بخاطر اطلاع شما بوده و تمامی افرادی که داری هر نوع بیماری می باشند و خانم های باردار می بایست با مشورت پزشک متخصص اقدام به مصرف سیر کنند
منابع :
alodarokhone.ir | ingentaconnect.com | onlinelibrary.wiley.com | healthline.com
نظرات کاربران