معرفی و آشنایی با انواع پمپ آب و کاربرد آن ها در صنایع مختلف
0

معرفی انواع پمپ آب و کاربرد آن ها در صنایع مختلف

پمپ آب چیست و انواع آن کدامند ؟

پمپ آب دستگاهی است که وظیفه اصلی آن افزایش فشار آب به منظور انتقال آب یا مایع از یک مکان به مکان دیگر است. پمپ‌های آب در محیط‌های مختلفی از جمله ساخت‌و‌ساز، کشاورزی، صنعتی و حتی مسکونی استفاده می‌شوند. هر زمان که آب اضافی نیاز به تخلیه داشته باشد، یک پمپ آب برای انجام این فرآیند تخلیه به سرعت استفاده می‌شود. انواع مختلفی از پمپ‌های آب وجود دارد، ما در این بخش مطلب از مجله اینترنتی از بهترین در بخش دانش و تکنولوژی قصد داریم به هر یک از آنها و ویژگی‌های مربوطه آن‌ها به طور دقیق‌تر بپردازیم.

پمپ های آب می توانند با برق، گاز، دیزل و در مکان های دور افتاده، حتی با استفاده از انرژی خورشیدی کار کنند. انواع مختلفی از پمپ های آب وجود دارد، اما اصل کارکرد آنها یکسان است. موتور پمپ انرژی جنبشی یا چرخشی را به انرژی هیدرودینامیکی برای جریان سیال تبدیل می کند. به همین خاطر لازم است ابتدا لازم است به این نکته اشاره کنیم که:

دو دسته اصلی پمپ های آب وجود دارد، یعنی:

  • پمپ های سانتریفیوژ
  • پمپ های جابجایی مثبت

در حالی که هر دو نوع این پمپ ها برای انتقال مداوم آب از یک نقطه به نقطه دیگر طراحی شده اند، نحوه انجام این کار با هم متفاوت است، همانطور که در ادامه به تفصیل بررسی می کنیم. هدف اصلی هر پمپ آب، جابجایی آب یا یک مایع خاص از یک نقطه به نقطه دیگر است.این شامل استخراج آب مانند حفاری، پس از سیل شدید، در تصفیه خانه های فاضلاب یا از چاه ها می شود.

بررسی انواع پمپ آب / پمپ مایعات

  •  پمپ های جابجایی مثبت

پمپ های جابجایی مثبت با تحویل مقدار مشخصی آب از طریق انقباض و انبساط مکانیکی یک دیافراگم انعطاف پذیر کار می کنند. در حالی که چنین پمپ هایی نسبتاً کارآمد هستند، عیب آنها این است که به فاصله بسیار کمی بین پمپ چرخان و لبه بیرونی واحد نیاز دارند.

بنابراین، چرخش ممکن است با سرعت آهسته انجام شود.در مواردی که سرعت های بالاتر ضروری است، مایعات ممکن است فرسایش یابند و در نتیجه راندمان کلی پمپ را کاهش دهند.

کاربردهای پمپ‌های جابه‌جایی مثبت آب

پمپ‌های جابه‌جایی مثبت آب معمولاً به دلیل راندمان بسیار بالای آن‌ها استفاده می‌شوند. این عمدتاً به این دلیل است که آن‌ها هوا را از خطوط خارج می‌کنند و در نتیجه، نیازی به هواگیری نیست. این پمپ‌ها برای مایعاتی که دارای ویسکوزیته بالا هستند و ممکن است جامدات حساسی در آن‌ها وجود داشته باشد، ایده‌آل هستند.

  •  پمپ‌های جابه‌جایی دورانی

پمپ‌های جابه‌جایی دورانی شامل پمپ‌های دنده‌ای، پمپ‌های مارپیچی، پمپ‌های دیسک توخالی، پمپ‌های روتاری وانی و پمپ‌های ارتعاشی هستند. تمام این‌ها به طور قابل توجهی کارآمد هستند زیرا می‌توانند مایعات بسیار ویسکوز را که معمولاً دارای نرخ جریان بالاتری هستند، دستکاری کنند.

کاربردهای معمول پمپ های جابجایی

چنین پمپ‌هایی معمولاً برای گردش روغن روان‌کننده در تجهیزات مکانیکی استفاده می‌شوند. آن‌ها همچنین برای تامین فشار برای سیستم‌های عملیاتی هیدرولیک استفاده می‌شوند.

  • پمپ‌های دینامیک

پمپ‌های دینامیک یا روتودینامیک، پمپ‌های سرعت هستند که انرژی جنبشی را به سیال اضافه می‌کنند تا سرعت جریان آن را افزایش دهند. انواع مختلف پمپ های سانتریفیوژ آب وجود دارد، از جمله مدل های استاندارد و مدل های غوطه ور. در برخی موارد، این نوع پمپ ها برای جلوگیری از مشکلات گرمای بیش از حد که می تواند به دلیل جریان کم ایجاد شود، نیاز به مایع بازگردش دارند. همچنین مهم است که پمپ را با سیال پمپاژ شده پر کنید یا آن را پر کنید تا به عملکرد صحیح آن کمک کند.

کاربردهای معمول پمپ های دینامیکی

این پمپ ها در هنگام نیاز به جابجایی مایعات رقیق عملکرد خوبی دارند. در نتیجه، تقریباً همه انواع مایعات، حتی آنهایی که دارای ویسکوزیته کم هستند، می توانند با پمپ های سانتریفیوژ پمپاژ شوند. آنها همچنین دبی بسیار بالایی دارند.

  • پمپ های سانتریفیوژ

در انواع مختلف کاربردهای سیستم های آبی، به ویژه برای اهداف کشاورزی استفاده می شوند. چنین پمپ هایی معمولاً آب را از یک سد یا چاه جابجا می کنند، آن را به لوله ها برای ذخیره سازی یا استفاده برای آبیاری هدایت می کنند. این پمپ ها همچنین برای آبگیری و در پمپاژ فاضلاب و کاربردهای مرتبط با ساخت و ساز استفاده می شوند. آنها معمولاً برای پمپاژ آب در ساختمان ها و پمپاژ آب از چاه های خانگی استفاده می شوند. چنین پمپ هایی همچنین برای افزایش فشار در خطوط ورودی آب استفاده می شوند. اکثر پمپ های سانتریفیوژ با سیستم های پنوماتیک نیز سازگار هستند.

  •  پمپ های سانتریفیوژ محوری و شعاعی : پمپ های سانتریفیوژ شعاعی، جریان پمپ شده را تحت فشار قرار داده و آن را به سمت بیرون از طریق لوله های پایین دست منتقل می کنند.
  • پمپ های محوری :  پمپ های محوری، حرکت سیال را از طریق نیروی بالابر ایجاد شده توسط پره های پروانه تامین می کنند.

کاربردهای معمول پمپ های ساننتریفیوژی و محوری

چنین پمپ ها معمولا در تنظیمات متنوع تجاری، صنعتی و خانگی استفاده می شوند. این موارد شامل تامین آب در مناطق مسکونی، دفع فاضلاب، در تولید مواد شیمیایی، غذایی و آشامیدنی، و همچنین در عملیات صنعتی نفت و گاز می شود.

  • پمپ های رفت و برگشت

پمپ های رفت و برگشت در دسته پمپ های جابجایی مثبت قرار می گیرند. آنها دارای یک حفره منبسط شونده در سمت مکش و یک حفره کاهش دهنده در سمت تخلیه هستند. پمپ آب با پر کردن حفره و جابجایی سیال کار می کند. این کار به صورت متناوب و با هر چرخه حجم ثابتی انجام می شود.

کاربردهای معمول پپ های رفت و برگشت

پمپ های رفت و برگ معمولا برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا مانند روغن ها، رزین ها و رنگ ها استفاده می شوند. آنها در کاربردهایی که به فشار خروجی بالا نیاز دارند ایده آل هستند. چنین پمپ ها معمولا خود مکش هستند و از آنجایی که مزیت عدم تأثیر بر سطوح فشار را دارند، در کاربردهایی که تأمین نامنظم است ایده آل هستند.

پمپ روغن

  • پمپ های غوطه ور

پمپ های غوطه ور، همانطور که از نام خود پیداست، در سیال غوطه ور خواهند شد. آنها با استفاده از اصل پمپاژ برقی غوطه ور کار می کنند. با کاهش فشار جریان، فشار در پایین نیز کاهش می یابد.

کاربردهای معمول

چنین پمپ ها می توانند بسیار گران باشند زیرا ممکن است نیاز به استفاده از کابل های برق مخصوص داشته باشند و مصرف برق آنها معمولا به طور قابل توجهی بالاتر است.

  • . پمپ‌های پریستالتیک

پمپ پریستالتیک، گاهی نیز به عنوان پمپ شلنگی یا پمپ لوله‌ای شناخته می‌شود. این نوع پمپ با اعمال اصول جابجایی مثبت، که در آن مایع توسط غلتک‌های چرخان در لوله تامین می‌شود، کار می‌کند. سپس در یک لوله نرم فشرده می‌شود و با عبور غلتک از آن، منبسط می‌شود و خلاء ایجاد می‌کند. این امکان ورود مایع را فراهم می‌کند. این غلتک‌ها به طور مستقیم یا توسط یک موتور می‌چرخند و نیازی به شیر در چنین پمپ‌هایی نیست. چنین پمپ‌هایی مزایایی مانند خودپرایم شدن و مناسب بودن برای تنظیم جریان را دارند. آنها نسبت به آلودگی با ذرات مقاوم هستند.

کاربردهای معمول پمپ های پریستالتیک

این نوع پمپ‌ها در مواردی که مایعات ویسکوز و خورنده جابجا می‌شوند، ایده‌آل هستند. این به این دلیل است که تنها قسمت پمپ که با مایع تماس پیدا می‌کند، لوله است. این پمپ‌ها نسبتاً بدون نیاز به تعمیر و نگهداری هستند.

  •  پمپ‌های دیافراگمی

پمپ دیافراگمی یا پمپ غشایی نوع دیگری از پمپ جابجایی مثبت است. دیافراگم معمولاً از لاستیک، ترموپلاستیک یا تفلون ساخته می‌شود. عمل رفت و برگ آن در ترکیب با شیرهای مناسب در طرفین، مایع را پمپاژ می‌کند. سه نوع اصلی وجود دارد که عبارتند از:

دیافراگم با یک طرف در مایعی که پمپاژ می‌شود و طرف دیگر در هوا یا مایع هیدرولیک مهر و موم شده است. این دیافراگم انعطاف‌پذیر است، بنابراین حجم محفظه پمپ می‌تواند به اندازه نیاز افزایش یا کاهش یابد. یک مجموعه شیرهای برگشت‌ناپذیر وجود دارد که جریان برگشتی را مسدود می‌کنند.حرکت الکترومکانیکی انجام می‌شود و سیستم دیافراگم را خم می‌کند که یک سر آن برای هوا باز است.یک یا چند دیافراگم بدون مهر و موم برای پمپاژ در هر دو طرف استفاده می‌شود.هنگامی که حجم یک محفظه افزایش می‌یابد، فشار کاهش می‌یابد و در نتیجه مایع وارد محفظه می‌شود. سپس این مایع بالا می‌رود تا مایع بیرون رانده شود. این چرخه با حرکت رو به بالای دیافراگم به پایان می‌رسد.

کاربردهای معمول پمپ های دیافراگمی

چنین پمپ‌هایی معمولاً زمانی که مواد شیمیایی مانند اسیدها، سفیدکننده‌ها و قلیایی‌ها درگیر هستند استفاده می‌شوند. آنها همچنین برای جابجایی مایعات ساینده مانند بتن استفاده می‌شوند.

 

  • چه نوع پمپ آبی نیاز دارم؟

از آنجا که چندین نوع مختلف پمپ وجود دارد، ممکن است در انتخاب پمپ مناسب کمی سردرگم شوید. چندین عامل وجود دارد که قبل از انتخاب باید در نظر بگیرید، از جمله:

  • نرخ جریان
  • اسب بخار
  • نوع موتور
  • سوخت مورد نیاز، مانند برق، دیزل، گاز، هیدرولیک
  • مواد تشکیل دهنده آن، زیرا در صورت قرار گرفتن در معرض محیط، انتخاب پمپی از مواد مقاوم در برابر آب و هوا مهم است.
    تخلیه کل هد یا حداکثر توان پمپ برای اطمینان از کافی بودن آن برای کاربرد خاص.
  • محل و اندازه عملیات و همچنین فاصله درگیر.

 

  • نتیجه گیری

آگاهی از انواع مختلف پمپ‌های آب به شما امکان می‌دهد مناسب‌ترین پمپ را برای نیازهای خود انتخاب کنید. هر یک از پمپ‌های آب دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و قبل از انتخاب باید چندین مورد را در نظر گرفت.

توصیه می‌شود برای راهنمایی  صحیح با یک متخصص پمپ مشورت کنید.

  • برای درج رپورتاژ آگهی و سفارش مقالات استاندارد سئو شده با آی دی File_admin در پیام رسان های ایتا و تلگرام در ارتباط باشید

اشتراک گذاری

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + 3 =